Ovoce a zelenina nejsou jen zdravou stravou
Chcete vědět, jaké potraviny mají antistresové účinky, nebo které zlepšuje koncentraci? Jaké plody detoxikují, které pomáhají hubnout? Co zvyšuje potenci, pročišťuje dýchací cesty nebo podporuje učení? Někdy v naší nevědomosti navštěvujeme lékárny a konzumujeme chemicky upravené náhražky. Přitom spoustu řešení najdeme v přírodě. Každý z nás by měl mít základní znalosti o potravinách, které nám pomohou a zároveň ušetří peníze i zdraví.
BANÁNY
Pokud chcete přestat kouřit, měli byste jíst banány. A důvodů je mnohem více:
- obsahují serotonin, takže jste po nich šťastnější
- zmírňují bolesti hlavy i menstruační potíže
- mají velký význam i při hubnutí, protože zasytí a dodávají potřebnou energii
- ale POZOR: v obchodech se prodávají často zelené. I když máte chuť na banán, počkejte, dokud pořádně nedozraje (ideálně, když už má tmavé tečky - tehdy je nejzdravější)
BROSKVE
Jedná se o oblíbené peckovité ovoce jak u dětí, tak dospělých. Tato šťavnatá lahůdka je i velmi zdravá:
- prevence anémie - podporují tvorbu červených krvinek
- eliminují stres a podporují dobrý spánek
- velmi vhodné při hubnutí, snižují chuť na sladké
- pomáhají při astmatu a proti kašli
- zlepšují náladu a odbourávají nervozitu a strach
- ochraňují organismus díky vysokému obsahu karotenů
ČERVENÁ ŘEPA
Doporučujeme jíst ji v co největším množství. Protože ne nadarmo se říká: Zdravý jako řepa!
- prevence či léčba rakoviny (v syrovém stavu)
- detoxikace ledvin, jater, lymfatického systému
- ochraňuje játra proti tukům, protože by jinak játra přestávala pracovat
CUKETA
Jedná se o jednu z nejzdravějších zelenin. Je výborná chutí i snadnou a rychlou úpravou. Navíc:
- je vhodná při dietách, protože podporuje redukci hmotnosti
- posiluje srdce
- má antibakteriální i antistresové účinky
- zvyšuje imunitu
- zlepšuje činnost mozku, kvalitu vlasů a nehtů
- snižuje vysoký cholesterol
ČERVENÝ MELOUN
Šťavnatá pochoutka, kterou konzumujeme zejména v létě:
- pročišťuje ledviny a játra
- pomáhá při chudokrevnosti a menstruaci díky obsahu železa
- zvyšuje potenci
- vyrovnává pH v žaludku, zmírňuje pálení žáhy a neutralizuje žaludeční kyseliny
- zlepšuje spánek a také koncentraci
HRÁCH
Kromě toho, že je výborný syrový i vařený, se také dobře uskladňuje, mrazí, či suší:
- je to vitamínová bomba (hlavně bohatý obsah vitamínů skupiny B)
- obsahuje i mnoho antioxidantů (omlazující účinky) a karotenů (na oči)
- funguje antidepresivně a bojuje proti neklidu
- snižuje cholesterol
- stabilizuje hladinu cukru v krvi
- zasytí (zkoušeli jste už výborné hráškové pyré?)
- je nízkokalorický, obsahuje hodně bílkovin a vlákniny
- nejzdravější je syrový
HROZNOVÉ VÍNO
Komu by nechutnalo... Hroznové víno působí na organismus následovně:
- má omlazující účinky a vypíná pokožku
- působí jako prevence proti kardiovaskulárním chorobám
- podporuje učení a koncentraci
- dodává energii, přesto je vhodné při dietě, protože se rychle spaluje
- bojuje s chudokrevností
- detoxikuje střevní mikroflóru
KŘEN
Věděli jste, že je to přírodní antibiotikum? Levná, snadno dostupná potravina. Jeho účinky:
- čistí a dezinfikuje
- tišší bolest
- pročišťuje dýchací cesty
- působí jako prevence infekčních chorob horních cest dýchacích
- povzbuzuje činnost žaludku (vhodné konzumovat surový, když cítíte, že máme špatné trávení)
- stimuluje tvorbu moči
JABLKA
Sezónní dávka vitamínů, která vydrží po celý rok (při správném skladování). Oblíbená svačina pro děti i dospělé. Úžasné ovoce! Proč? Protože:
- doporučená denní dávka jsou 1 až 3 jablka denně
- obsahují hodně vody, vlákniny a vitamínu C, proto jsou vhodné k posílení imunity a zároveň při hubnutí
- podporují také krvetvorbu, takže pomáhají s anémií
- prevence proti pánům: Alzheimer a Parkinson
- prevence proti paradentóze
- pravidelným konzumováním jablek si můžete snížit vysoký krevní tlak
JAHODY
Pokud si odpustíme šlehačku, tak:
- regulují hmotnost - vhodné při dietách
- pomáhají růstu vlasů
- prevence proti rakovině
- dezinfikují organismus
- působí při kardiovaskulárních onemocněních a proti vysokému tlaku
- zahánějí únavu a nervozitu
MRKEV
Dennodenně ji konzumujeme. Ale znáte její pozitiva?
- snižuje cholesterol, posiluje srdce, prospívá zubům i dásním
- obsahuje vitaminy A (takové množství, že na pokrytí denní dávky stačí 35 g), C, E, minerály, sacharidy
- vitamín A kromě zlepšení zraku zabraňuje tvorbě vrásek, suché pokožce či akné
- chrání před více druhy rakoviny (např. slinivky, úst. dutiny...)
- lépe se vstřebává vařená než syrová
PAPRIKA
Věděli jste, že tato křupavá dobrůtka je velmi prospěšná?
- pomáhá při hubnutí a nachlazení
- zpomaluje proces stárnutí a vznik vrásek
- působí příznivě na svaly, vlasy, nehty
- je to vitamínová bomba
- vhodná pro diabetiky
PÓREK
Nenáročná rostlina na pěstování. Věděli jste, že:
- léčí anémii (má vysoký obsah železa i kyseliny listové)
- pomáhá při nechutenství, čistí krev, detoxikuje, působí proti mikroorganismům a také bakteriím ve střevech (tím bojuje proti nadýmání)
- pomáhá při revmatismu a dně, je lékem proti kašli
- snižuje hladinu cholesterolu, tuku, i cukru v krvi
RUKOLA
Podívejte se na náš blog o rukole. Kromě informací o tom, proč je prospěšná zdraví, zde najdete i recepty a informace o tom, jak si ji vypěstovat doma.